Gubacsi Szabadidős Vízi Turisztikai Központ

A Gubacsi telephelyen régebben meglévő, de érdemi funkcióval fel nem töltött épület felújítását követően a vízi turizmust kiszolgáló létesítményt vehetett használatba a nagyközönség. A fejlesztés követeztében diáktáboroztatás, egyéni üdülés, civil hajótárolás és bérlés vált lehetővé.

Továbbá rendezvények megszervezésére keletkezett alkalmas terület. A projekt műszakilag kielégíti a mozgássérült emberek sportoláshoz, turisztikai szolgáltatáshoz való hozzáférésének igényét. Az utóbbi években megfigyelhető, hogy az egész világon egyre népszerűbbek a különböző vízi szabadidős sportok. Egyre nagyobb igény van, a szabadidő aktív eltöltésére, egyre inkább növekszik a kereslet az új típusú, aktivitást, extrémitást magába foglaló turisztikai programokra. Komoly üzletággá vált a vízi és kerékpártúrák komplex szervezése, a „csapatépítő” tréningként is működő Sárkányhajó versenyek szervezése. Előbbiekben Németország és Franciaország utóbbiban Olaszország adhat követendő példát. A Duna végighajózhatósága révén jelentősen nőtt a nemzetközi túrázók száma (ez látható a Nemzetközi Duna-túra egyre növekvő nevezési számaiban is) és sokszínűsége miatt egyre népszerűbbek a külföldiek számára is a magyar túraútvonalak. A belföldi turizmusban kimutathatóan évről évre nő a vízitúrázók száma, amely egyenes következménye annak, hogy egyre több iskola iktatja be képzései közé a „vízen járást”.

A projekt általános koncepciója, a létesítmény célja, sajátossága:

Kihasználva a Ráckevei Duna-ág sajátosságait, figyelembe véve a vízi szabadidősport aktivitások iránt egyre növekvő keresletet egy olyan csónakház és vízi szabadidőközpont létrehozása történt, amely minősített megállóhelyként bekapcsolható a nemzetközi és hazai Dunai túrázásba, lehetőséget biztosít – képzett szakemberek vezetésével – színvonalas vízi szabadidős programok és versenyek lebonyolítására, képzések szervezésére és csónak tárolásra és kölcsönzésre. Az átalakítás és bővítés egyik alapvető szempontja volt, hogy az épület közszolgáltatást nyújtson, a nyilvánosság számára nyitva álló része bejárható, vészhelyzetben biztonsággal elhagyható legyen. Ezért - az adottságokból következően - a szociális épület földszintjének kialakítása teljesen akadálymentes, kiszámítható, értelmezhető, érzékelhető, egyenlő eséllyel hozzáférhető a fogyatékkal élő emberek számára is. Így a szociális épület a földszinten a rámpákat, az ajtók szélességi méreteit, a mozgássérült wc-t az előbbieknek megfelelően alakítottuk ki. Ezen a szinten készül egy külön öltöző a megfelelő vizesblokkal és vendégszoba is a mozgásukban korlátozottak részére. A Magyar Kajak Kenu SZövetség a gubacsi telepen nem kívánja elérni versenysportolókat, a fejlesztés célja nem ez volt, ezt a pályázati feltételek sem engedték. Így paralimpikonok és más hazai vagy külföldi versenyzők elérése nem lehet és nem is célja a fejlesztésnek. A versenysportolókra a támogatástól független fejlesztések vonatkoznak melyek nem kerülnek elszámolásra a pályázaton nyert projekten belül. Ezek a létesítmények kiegészítésként segíthetik a szabadidő turizmus érvényesülését.

A fejlesztés tartalma

 • korszerű több beállós kikötőhely (oktató hellyel és mozgássérültek számára is használható lejáróval)
 • hajó garázs (50 hajóállással)
 • nyitott, de fedett hajótároló (100 hajóállással)
 • hajójavító helység (szerviz, apróbb javítások)
 • öltöző helyiségek és vizes blokkok (mozgássérültek számára is használhatóan)
 • közösségi helyiség (közösségi programok, képzések, oktatások továbbképzések)

Szolgáltatások

 • hajótárolás túrázók részére, hajókölcsönzés
 • kajak és kenu, oktatás
 • kihelyezett testnevelés órák
 • vízi szabadidősport tábor (felnőtteknek is)
 • diáktáborok, napközis táborok
 • sárkányhajó verseny, sárkányhajós csapatépítő programok, szabadidősport rendezvények
 • Kis-Duna vízitúra megállóhely
 • Vízitúra alaptanfolyam

Néhány szó a Gubacsi-hídnál található vízitelepen zajlott beruházás részleteiről

 • Az ország első víziturisztikai központja.
 • A Magyar Kajak-Kenu Szövetség vagyonkezelésében lévő Gubacsi-hídnál található vízitelep hajótároló és öltöző épületének bővítéses felújításának terveire 2008. november 20-án kelt levelében adta meg a Csepeli Önkormányzat az építési engedélyt.
 • A kivitelező kiválasztását célzó nyílt közbeszerzési eljárást a Renovit Kft nyerte el (145M forint), akik szerződéskötés után, június 8-án, a bontás megkezdésével hozzá is fogtak a kivitelezési munkálatokhoz.
 • Az alapozási munkák pontosan, a munkamenettervnek megfelelően elkészültek. Az épület alapvetően két részre tagolódik, amelynek feltűntetése a dokumentációkban azért fontos, mert az egyik épületrészre EU-s pályázati támogatást (KMOP-3.1.1./A-2008) nyert a szövetség 43M forint értékben, amely támogatás nem érintheti a ház másik felét.
 • Az épület átadásának időpontja 2010. január volt.

Kapcsolat:

Üzemeltetés
Weimper József - Canoe Kft. Ügyvezető
E-mail: kajakkenukft@mkksz.hu
Tel.: 0630-863-3649
1215 Budapest, Duna u. 61.