Hódít a kajakos duatlon

2012/07/16

2012. június 9.-én rajtolt el az immár II. Balaton Duatlon kajak-kerékpár túraverseny Balatonudvariból. A verseny házigazdája a Seakayaking.hu volt, akik a Balaton Maraton extrém hosszú távú evezős versenyt is jegyzik. Ők azok, akik az első tengerikajak versenyeket rendezték meg a Balatonon.

Hódít a kajakos duatlon

 A kiírás szerint 15 km evezés a sajkodi öbölben (Balatonudvari –Sajkod-Club Tihany oda –vissza), majd 45 km tekerés várt a versenyzőkre a Balaton-felvidék legszebb útjain. A seakayaking.hu szándéka, hogy egy új sportágat honosítson meg Magyarországon, a Kajak-Kerékpár Duatlont, úgy tűnik sikeresnek mondható, már nem csak egy egyszeri megméretetésről van szó, hanem egy új sportág első versenyeiről. A folytatást idén szeptemberre tervezik.

A főszervezőket kérdeztük a versenyről, a kajak-kerékpár duatlonról:

Ezt a versenyformát nem mi találtuk ki, volt már itthon hasonló viadal. Már mi is tervezgettük a Balaton Maraton evezős versenyekkel egy időben, de a szervezési nehézségek miatt, először csak vizes versenyt rendeztünk. Első tavalyi duatlon versenyünkre számunkra is meglepő mennyiségű nevezés futott be. Ezt idén júniusban sikerült jócskán túllépni, bő 30%-al nőtt az induló egységek száma és a visszajelzések szerint mindenki várja a folytatást. Bátran állíthatjuk, hogy letettük ennek az új versenyszámnak az alapjait.

Balatoni versenyről lévén szó az időjárás nagyban befolyásolja a megrendezhetőségét egy ilyen megmérettetésnek, idén hogy alakultak a dolgok?

Eddigi pályafutásunk legszebb időjárása fogadta a résztvevőket a verseny napján. Nem mondjuk, hogy nem ijesztgettek I. fokú viharjelzéssel az időjósok és azt sem, hogy nem frissítette fel a rendezvényközpontot párcsepp eső, de összességében ragyogó időjárás kényeztette a versenyzőket.
Meglátszott ez a kajakosok időeredményein is.

Kik vannak előnyben? A jó kajakosok, vagy a jó bringások?

Mindkét számban jól kell teljesíteni, de egy erős kerékpáros tudás kevés a győzelemhez, ezért inkább a kajakosoknak fekszik ez a fajta duatlon, de némi kerékpáros múlt nélkül nekik sincs esélyük, mert akár fél óra hátrány is ledolgozható a nyeregben. A versenyen elért eredmények alapján egy 3-3,5 órás teljesítményre kell készülni, ahol nagy szerepet kap már a verseny közbeni energia bevitel is.
Az abszolút elsőséget idén is egy váltó, egy világklasszis kajakos és egy jó amatőr bringás szerezte meg Salga István és Harangi Ariel személyében, akik megvédték tavalyi címüket. De visszatérve az egyéni versenyzőkhöz a kajakosoknak van talán könnyebb dolguk, mert azt gondolom könnyebb kerékpáron fejlődést felmutatni, mint kezdő kajakosként az élmezőnybe kerülni. Ezt példázza az idei egyéni abszolút első eredmény is, hiszen Kassai Álmos sok éves kajakos múlttal, valamint egy év komoly kerékpáros edzésmunkával jutott fel a dobogó csúcsára.

Egyéni abszolút bajnok                  Kassai Álmos
Egyéni bajnok 45 év felett              Kolb Tamás
Váltó bajnokai                                  Salga István – Harangi Ariel
Leggyorsabb kajakosok                 Salga-Csima-Makáry
Leggyorsabb kerékpáros               Csortos Imre

 

A verseny honlapja: www.seakayaking.hu